Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

GAMMA-SPEKTROMÉTER

Gamma Műszaki ZRt. Budapest, 1097, Illatos út 9.
Tel: 205-5771, Fax: 205-5778, http://www.gammatech.hu, email E-mail
Fejlesztett termékek: GAMMA-SPEKTROMÉTER, továbbiak: ADATGYŰJTŐ; AGROMETEOROLÓGIA ÁLLOMÁS; DOZIMÉTER, DÓZISMÉRŐ; GÁZDETEKTOR; GÁZÉRZÉKELŐ, GÁZSZENZOR; KÖRNYEZETI MONITORING RENDSZEREK; METEOROLÓGIAI ÁLLOMÁS; MONITORING RENDSZEREK; NUKLEÁRIS ANALIZÁTOR; NUKLEÁRIS MÉRÉSTECHNIKAI ESZKÖZÖK; RADIOAKTÍV SZENNYEZETTSÉGMÉRŐ; SPEKTROMETRIAI PROGRAM; SUGÁRKAPU; SUGÁRSZINTMÉRŐ; SUGÁRZÁSMÉRŐ; SZCINTILLÁCIÓS DETEKTOR; SZCINTILLÁCIÓS KRISTÁLY; SZÉLIRÁNYMÉRŐ; SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ
SPEKTRUM Méréstechnika Kft. Budapest, 1043, Csányi László u. 34.
Tel: 06/28/563-330, 242-0740, Fax: 06/28/563-330, 242-0740, http://www.spektro.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: GAMMA-SPEKTROMÉTER >> Teljes lista(13 termék)
Forgalmazott gyártók: Berkeley Nucleonics; F&J Specialty Products; ORTEC; S.E. International; Signal Recovery; Thermo RPM; THERMO-FISHER SCIENTIFIC
Gamma-spektrométer

Gamma-spektrométerrrel a környezetben előforduló radioizotópok jelentős része meghatározható mind minőségi, mind mennyiségi szempontból. A gamma-spektroszkóp a gammafotonok energiájának és intenzitásának mérésére szolgál. A sugárzás detektálására a detektor anyaga és a sugárzás közötti kölcsönhatást használják fel. A gamma fotonok és az anyag közötti jellemző kölcsönhatások, folyamatok: a fotoeffektus, a Compton-szórás és a párkeltés. E folyamatok eredménye elektronok (energiával rendelkező) megjelenése. Ezek az elektronok azután az anyagban létrehozzák a jellemző elváltozásokat (gerjesztés, ionizáció). A detektor a létrejött változást (fényfotonok vagy töltéshordozók) összegyűjtve, feszültség vagy áram formájában jeleníti meg a kimenetén, mely arányos az elnyelt gamma fotonok energiájával.
A félvezető-detektorok megjelenése (az 1960-as évek elején) forradalmasította a gamma-spektroszkópiát, elsősorban azért, mert a félvezető detektorokkal nagyságrenddel jobb energiafelbontás érhető el, mint az addig alkalmazottakkal (gáztöltésű, szcintillációs).
Napjainkban két fajta félvezető-detektor a legelterjedtebb: a Ge és a Si alapanyagú egykristályok. Ezek a detektorok - megfelelő speciális formában - alkalmasak béta és nehéz töltött részecskék mérésére is. A félvezető-detektorok működése sokban hasonlítható a gáztöltésű ionizációs kamrákéhoz. Lényegében olyan ionizációs detektornak tekinthető, amelyben az ionizáció szilárd, félvezető anyagban történik (nagyobb Z és ρ).
Az egykristályos Ge vagy Si anyagban kb. 3 eV abszorbeált energia szükséges egy elektron-lyuk pár (ionpár) létrehozásához. Ez a szám majdnem 10-es faktorral kisebb a gáztöltésű detektor és kb. 100-as faktorral a szcintillációs detektorokhoz képest. Ez azt eredményezi, hogy azonos energia átadással a félvezető-detektorban sokkal több töltéshordozó keletkezik, mint a másik két említett detektorban. A nagyobb töltéshordozó szám relatív ingadozása kisebb, ami jobb energiafelbontást eredményez.
Google
 
 Eurocircuit
 GlobalFocus

Copyright Műszeroldal Kft.