Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

MIKROSZKÓP

Global Focus Kft. Budapest, 1119, Etele u. 59-61
Tel: 481-1233, 481-1231, 481-1161, Fax: 203-4355, http://www.globalfocus.hu, MŰSZERHÁZ, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP >> Teljes lista(82 termék)
Forgalmazott gyártók: Brabender; CROPICO; Dickson; EMG; Fluke; G-Com; GoodWill; Greisinger; GW-INSTEK; Hart Scientific; IRCON; Iwatsu; Kenwood; Kern & Sohn; LEM NORMA; MATRIX; METEX; Mitech; MOTIC; Pico; Picotest; Pomona; Protek; Prova; Quatum Data; Raytek; TES; Testec; THERMOTRON; Toellner; Uni-T
ELECTROMED Kft. BUDAPEST, 1138, Párkány u.15
Tel: 350-1321, 450-1339, 06/20/955-1818, 06/20/331-4117, Fax: 350-1321, 450-1339, Katalógus, email E-mail
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP >> Teljes lista(27 termék)
Forgalmazott gyártók: Guerra; Heine; Hydro-Bios; Keeler; Minitüb; MOTIC; Narishige; NARVA; NIKON; Omnidia; Opticon; Osram; PHILIPS; Photonic; PZO; Welch Allyn
Elektro-Optika Kft. Érd, 2030, Kaktusz utca 22.
Tel: 06/23/520-077, Fax: 06/23/374-965 , http://www.elektro-optika.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP, továbbiak: IPARI MIKROSZKÓPOK >> Teljes lista(5 termék)
Forgalmazott gyártók: Alpha; Eschenbach; Euromex Microscopes; OPTIKA Microscopes; Photonic; Takagi; Welch Allyn
GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. Budapest, 1214, Puli sétány 2-4
Tel: 420-5883, Fax: 276-0557, http://www.grimas.hu, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP, továbbiak: BEVONAT ÉS RÉTEGVASTAGSÁGMÉRŐ >> Teljes lista(32 termék)
Forgalmazott gyártók: Airstar; Ash; DANATRONICS; ERNST HÄRTERPRÜFER; FLIR; FÖRSTER; FUJI; Hegewald & Peschke; Helmut Fischer; HIROX; Hitachi Hightech; Intrama; KB Prüftechnik; KODAK-Carestream; KOWOTEST; LABINO; LIST-MAGNETIK; MAGNAFLUX; Metkon; Olympus; Pfinder; SONATEST; Tiede; TMT; YXLON
IGS-Kontakt Kft. Budapest, 1147, Huszt u.13
Tel: 221-8573, Fax: 422-0486, http://www.igs-kontakt.hu, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP, továbbiak: ANALITIKAI MÉRLEG >> Teljes lista(16 termék)
Forgalmazott gyártók: ATM; Future-Tech; Gnehm; Kern & Sohn; Lam Plan; Linn
TooLIMPEX Metrológia Kft. Budapest, 1171, Pányva u. 6.
Tel: 414-0386 , Fax: 414-0387, http://www.toolimpex.com, email E-mail
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP, továbbiak: ADATÁTVITELI SZOFTVER >> Teljes lista(10 termék)
Forgalmazott gyártók: ALLURIS; Dr. Heinrich Schneider; Drei-S-Werk; Helios-Preisser; IBR; JBO; Kröplin; MAHR; Mytri; Snap-On; Spline Gauges; Stille; Templar M.S.
Unicam Magyarország Kft. Budapest, 1144, Kőszeg u. 29.
Tel: 221-5536, Fax: 221-5543, http://www.unicam.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: MIKROSZKÓP, továbbiak: ANALIZÁTOR (TX, AOX, TN, TS, TOC/TNB) >> Teljes lista(71 termék)
Forgalmazott gyártók: HACH; iX Cameras; Lachat; Olympus; Olympus Soft Imaging Solutions; PS Analytical; Sotax; TE Instruments; Thermo Scientific
Mikroszkóp alapismeretek
A mikroszkóp olyan optikai eszköz, mely egy vagy több lencse alkalmazásával egy adott tárgy felnagyított képét állítja elő. A céltárgy vizsgálatát valamiféle fényforrás felhasználása könnyíti meg.
A mikroszkópok nagyrészre a látható fény hullámhossztartományát használja a céltárgy vizsgálatára. Ezen a kategórián belül alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk a mikroszkópokat: biológiai mikroszkópok és sztereo mikroszkópok.
A biológiai mikroszkópokat nagy nagyításokkal történő vizsgálatra tervezték: leggyakrabban a 40x-1000x nagyítás tartományt fogják át, néhány modell akár 1500x, sőt 2000x nagyításra is képes. Általában a 4-500x körüli nagyítások használtak, ekkor már sejtszintű részletek láthatóak az élőlények szervezetében.
A biológiai mikroszkópokban a nagyítás változtatásához általában három vagy négy (ritkán öt) különálló objektívet találunk egy ún. revolver-fejre szerelve. A kapott kép kétdimenziós és rendszerint "feje tetejére állított" (mind a fent mind a lent ill. a jobb-bal irányok felcseréltek). Leggyakrabban alsó fényforrást használnak a minta átvilágításához.
A biológiai mikroszkópokra felszerelhetõ binokuláris fej, ezzel két szemmel tudjuk a megfigyelést végezni. A két szemlencsében ugyan az a kép látható, ez a fej használható fotografikus megfigyelésre is: amíg az egyik okulárban vizuálisan észlelünk, a másikba behelyezhetõ a kamera. Ezek lelke egy osztóprizma.
Fotografikus megfigyeléshez gyártanak TV-fejjel ellátott mikroszkópokat, ahol a vizuális vizsgálat zavarása nélkül külön fényút van a kamerának. Igy a látott képet számítógépen bemutatni, rögzíteni és tárolni is lehet.
A látható fény hullámhossz-tartományában működő mikroszkópok másik nagy csoportját a sztereo mikroszkópok jelentik. Ezeket a műszereket kis nagyításra tervezték, általában 10-80x-os tartományban használtak, legnépszerűbben a 10x és 40x közötti nagyítások. Léteznek változtatható nagyítású, ún. zoom modellek is, ezek leginkább a 10x-60x-os értékek között terjedtek el.
A kis nagyításokkal egészben megfigyelhetőek a bogarak, növények, de akár a közetek, érmék, bélyegek, vagy a nyomtatott áramkörök tanulmányozására is ideálisak műszerek a sztereo mikroszkópok.
Mivel a biológiai mikroszkópoktól eltérően két különálló fényút található a mikroszkóp belsejében, valódi háromdimenziós képet kapunk a vizsgált célpontról.
A sztereo mikroszkópokban is a tárgyhoz közel találhatók az objektív lencsék, míg az okulár lencsék a megfigyelő szeménél helyezkednek áll. Az élesre állítást fogasléces megoldás teszi lehetővé. A sztereo mikroszkópok is valamiféle fényforrást igényelnek a tanulmányozáshoz, melyet akár beépített akár külső lámpákkal is biztosíthatunk. Sok esetben alsó- és felső fényforrást is beépítenek a mikroszkópba a különböző céltárgyak vizsgálatához. A sztereo mikroszkópban látott kép egyenes állású (nem fordított, mint a biológiai mikroszkópokban.
Minden mikroszkóp rendelkezik valamiféle élességállító megoldással. A drágább biológiai mikroszkópokon kétféle megoldást is találunk: egyikkel a gyors, durva beállítást végezhetjük el, a másikkal pedig a precízebb élességállítást végezhetjük el. Utóbbit finomfókuszírozónak is hívják, 400x-os nagyítás felett szinte kötelező tartozék. Sztereo mikroszkópokon nincs ilyen megoldás, mivel kis nagyításokra használtak.
A mikroszkópok részei
Mikroszkópfej
A mikroszkópfej az okulár és az objektiv között elhelyezkedő részegység. Egyes változatuk fixen rögzített, mások megdönthetőek 0° és 60°-os dőlésszög között. A drágább változatok esetben a fej 360°-ban körbeforgatható, ezáltal többen beletekinthetnek a mikroszkópba anélkül, hogy ténylegesen odébb kellene tenni.
Objektívrevolver
Az objektívrevolver a tárgyasztal felett helyezkedik el és a különböző nagyításokhoz használt objektiveket tárolja. Elforgatásával a különböző nagyítású objektívet a fényútba helyezhetjük, a kellő pozíciót egy kattanás jelzi. Általában három vagy négy ritkán öt objektívet tartalmaz, melyek tetszőleges nagyításúak lehetnek, bár a 4x, 10x, 40x és 100x-os változatok a legelterjedtebbek.
Sok esetben a 40x és a 100x-os objektív rugós szerkezettel ellátott mely lehetővé teszi az objektív visszacsúszását amennyiben túl vastag lenne a preparátum fedőlap, ezáltal védve a lencsét.
Természetesen sztereo mikroszkópok esetében is lehetőség van az objektívek cseréjére.
Kar
A kar (más néven állvány) a mikroszkóp azon része mely a fókuszáló szerkezetet tartalmazza, tartja a tárgyasztalt valamint összeköti a mikroszkópfejet a talapzattal. Felelős a mikroszkóp stabilitásáért mivel közvetlenül a mikroszkóp talpához csatlakozik. A mikroszkóp szállításakor ezt a részt kell megfogni, míg a másik kézzel a talapzat alját tartani.
Talapzat
A talapzat a mikroszkóp alsó támasztási felülete: biztosítja az egyesúlyt és a merevséget. Ezen túlmenően a megvilágításhoz szükséges elektromos alkatrészeket is rejti.
Okulárkihuzat
Az okulárkihuzat az állványzat felső részén található. Rendszerint 45° vagy 30°-ban megdöntött a kényelmes betekintés érdekében.
Tárgyasztal
Az objektívek alatt található kis felület az ún. tárgyasztal, erre kell a vizsgált preparátumot vagy céltárgyat helyezni. Egyenes és sima felülettel rendelkezik, alakja lehet négyszögletes vagy kör. Legtöbb biológiai mikroszkóp esetében a tárgyasztal mozog fel-le és az objektivfej marad egy helyben, de néha fordított megoldást alkalmaznak. A mikroszkóp tárgyasztalán egy nyilást találunk melyen az alsó megvilágítás fénye át tud haladni.Google
 
 Eurocircuit
 GlobalFocus

Copyright Műszeroldal Kft.