Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP

Global Focus Kft. Budapest, 1119, Etele u. 59-61
Tel: 481-1233, 481-1231, 481-1161, Fax: 203-4355, http://www.globalfocus.hu, MŰSZERHÁZ, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(82 termék)
Forgalmazott gyártók: Brabender; CROPICO; Dickson; EMG; Fluke; G-Com; GoodWill; Greisinger; GW-INSTEK; Hart Scientific; IRCON; Iwatsu; Kenwood; Kern & Sohn; LEM NORMA; MATRIX; METEX; Mitech; MOTIC; Pico; Picotest; Pomona; Protek; Prova; Quatum Data; Raytek; TES; Testec; THERMOTRON; Toellner; Uni-T
TESTquip Kft. Budapest, 1119, Etele út 59-61
Tel: 481-1237, 481-1234, Fax: 203-4302, http://www.testquip.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(19 termék)
Forgalmazott gyártók: BEHA-Amprobe; Calex; Fluke; Pomona
Folder Trade Kft. Budapest, 1021, Ötvös János u. 3.
Tel: 349-0140, Fax: 349-7189, http://www.foldertrade.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(27 termék)
Forgalmazott gyártók: Aaronia; Anapico; Atten; Audio Precision; Ellisys; Elsag Datamat; Empower RF Systems; Finero; HD Communications; RIGOL; Siglent; Spectracom; Tektronix; Testec; Vonaq
Nyereményjáték!
Absolute Méréstechnika Kft. Budapest, 1173, 513. utca 35.
Tel: 445-0595, Fax: 700-2050, http://www.abmt.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(10 termék)
Forgalmazott gyártók: ADWA; Celestis; Hanna; IKA; Innovatest; Kern; Phynix; Sauter; Trotec; WITEG
H TEST Hungary Kft. Győr, 9028, Fehérvári u. 75. fsz. 9.
Tel: 06/96/999-262 , Fax: 06/96/999-263, http://www.htest.hu, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(10 termék)
Forgalmazott gyártók: AdLink; Amplifier Research; Comtest Engineering; Electro Rent Europe; Elektro Automatik; EMSCAN; HAEFELY HIPOTRONICS; Keysight Technologies; Pasternack Enterprise; Signadyne
SPEKTRUM Méréstechnika Kft. Budapest, 1043, Csányi László u. 34.
Tel: 06/28/563-330, 242-0740, Fax: 06/28/563-330, 242-0740, http://www.spektro.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: OSZCILLOSZKÓP, SZKÓP >> Teljes lista(13 termék)
Forgalmazott gyártók: Berkeley Nucleonics; F&J Specialty Products; ORTEC; S.E. International; Signal Recovery; Thermo RPM; THERMO-FISHER SCIENTIFIC
Az oszcilloszkóp müködési elve

Az oszcilloszkóp elektronikus mérőműszer, amellyel időben változó elektromos feszültség és más feszültséggé alakítható fizikai mennyiség ábrázolására és mérésére szolgál. Kiegészítőkkel sokféle mérés megvalósítását teszi lehetővé.
A mérési eredmény az oszcilloszkóp katódsugárcsövének ernyőjén jelenik meg. A legutóbbi időben megjelentek LCD megjelenítésű oszcilloszkópok is, amelyek folyadékkristály pontmátrix kijelzőjükön jelenítik meg a mérési eredményt.
A hagyományos oszcilloszkóp kijelzője a katódsugárcső lényegében egy elektroncső, melynek katódjából nagy sebességű, fókuszált elektronok haladnak az ernyő felé. Az oszcilloszkóp ernyő belső felülete fényporral van bevonva. A nagy sebességű elektronok mozgási energiája a fényporba történő becsapódáskor részben fény- részben pedig hőenergiává alakul át, így a becsapódás helyén egy fénypont válik láthatóvá. Ez a fénypont rajzolja fel a megfelelő eltérítéssel a vizsgálandó jelalakot az oszcilloszkóp ernyőre.
A fénypont helyét az oszcilloszkóp ernyőn a katódsugárcső függőleges illetve vízszintes eltérítő elektródáira adott feszültséggel lehet befolyásolni. A függőleges eltérítő elektródapár két vízszintes, egymással szemben elhelyezett eltérítő lemezből áll, melyek között haladnak át a katódból az ernyő felé haladó elektronok. Ha e két eltérítő lemez közül pl. a felső pozitívabb, az alsó negatívabb potenciálon van, a köztük áthaladó, negatív töltésű elektronokat a felső eltérítő lemez jobban vonzza mint az alsó, ezért az elektronsugárra felfelé ható erő hat, és az felfelé térül el. Az eltérítő erő, és így az elektronsugár eltérülésének nagysága az eltérítő lemezek közé kapcsolt feszültséggel arányos. Az eltérítő elektróda párra fordított polaritású feszültséget kapcsolva, az elektronsugár lefelé térül el.
Hasonló módon téríti el vízszintes irányban az elektronsugarat a két függőleges, egymással szemben elhelyezett vízszintes eltérítő lemez, a közéjük kapcsolt feszültség irányától függően balra vagy jobbra, illetve a feszültség nagyságával arányos mértékben. Az eltérítő elektródákra kapcsolt, megfelelő irányú és nagyságú feszültséggel az elektronsugár becsapódási helye az ernyő aktív területének bármely pontjára beállítható. Amikor az oszcilloszkópot a feszültség időbeli változásának vizsgálatára használják fel, a vízszintes eltérítő lemezpárra egy belső generátorból az idővel egyenletesen növekvő feszültséget kapcsolnak, melynek a hatására az elektronsugár (tehát az ernyőn megjelenő fénypont) egyenletes sebességgel halad az oszcilloszkóp ernyő bal oldalától a jobb oldaláig. Ezzel egyidejűleg a függőleges eltérítő lemezpárra a mérendő feszültséggel arányos eltérítő feszültséget kapcsolnak. Ezért az elektronsugár függőleges irányban is eltérül, a vizsgált feszültség adott pillanatban mért értékével arányosan. Mindez azt jelenti, hogy az oszcilloszkóp ernyőn megjelenő fénypont vízszintesen az idővel arányos utat tesz meg, miközben függőlegesen az adott időpontban mért feszültséggel arányosan tér ki, tehát „felrajzolja” az oszcilloszkóp ernyőre a mért jel feszültség/idő függvényét.
A korszerű oszcilloszkópok alkalmasak arra, hogy ernyőjükön egyidejűleg két (vagy több) jelalakot jelenítsenek meg, így lehetővé téve azok összehasonlítását, időbeli lefolyásuk egymáshoz képesti vizsgálatát. Az oszcilloszkóp annyi „csatornás” (csatorna = CHANNEL, rövidítve CH), amennyi jelet az ernyőjén egyidejűleg megjeleníteni képes. A komolyabb oszcilloszkópok legalább kétcsatornásak.
Az általánosan alkalmazott „elektronkapcsolós kétsugaras” (két nyomvonalas, DUAL TRACE) oszcilloszkópban a katódsugárcső egyetlen elektronsugarát kapcsolják át egy elektronikus áramkör: az elektronkapcsoló alkalmazásával úgy, hogy hol az egyik, hol a másik csatorna bemenetére adott jel képe jelenik meg az oszcilloszkóp ernyőn.

Tárolós oszcilloszkópok
Ha nem ismétlődő, mindig azonos lefolyású jelet kívánunk vizsgálni oszcilloszkóppal, pl. egy bekapcsolási jelenséget, akkor tárolós oszcilloszkópra van szükségünk.
A tárolós oszcilloszkópnak két fajtája van: az analóg tárolós oszcilloszkópok és a digitális tárolós oszcilloszkópok. Az analóg tárolós oszcilloszkópokban valamilyen különleges megoldással a képernyőt tették alkalmassá az egyszeri lefutásu jelalakok rögzitésére.
Mára a digitális tárolós oszcilloszkópok terjedtek el, ezekben a digitalizált vizsgálandó jelet gyors müködésű félvezetős memóriában tárolják, majd innét kiolvasva D/A átalakítás után jelenítik meg a műszer kijezőjén. A digitális tárolós oszcilloszkópoknak számtalan előnyük van az analóg tárolós oszcilloszkópokkal szemben: olcsóbbak, a mérési eredmények számítógépppel tovább analizálhatók stb., ezért ma már kizárólag ilyeneket gyártanak.Google
 
 Eurocircuit
 GlobalFocus

Copyright Műszeroldal Kft.