Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

PH-MÉRŐ

KVALIFIK Kft. Akkreditált Kalibráló és Vizsgáló Laboratórium (MSZ EN ISO/IEC 17025:2005) Budapest, 1118, Sasadi út 78.
Tel: 246-3679, Fax: 246-3600, http://www.kvalifik.hu, Cégismertető, email E-mail
Forgalmazott termékek: PH-MÉRŐ, továbbiak: BAROMÉTER, LÉGNYOMÁSMÉRŐ >> Teljes lista(22 termék)
LABORNITE Kft. DEBRECEN, 4033, Szondi u., 12
Tel: 06/20/546-6451, 06/52/445-755, Fax: 06/52/445-755, http://www.labornite.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: PH-MÉRŐ, továbbiak: AKKUMULÁTOR TESZTÁLLOMÁSOK >> Teljes lista(15 termék)
Forgalmazott gyártók: ADWA; BioLogic; ELMETRON; ESCHWEILER; HAMILTON; HM Digital; Krüss
LAMBDA-ELAN Kft. Budapest, 1041, Nyár u. 130
Tel: 200-5111, 06/20/935-9745, Fax: 391-0013, http://www.lambda-elan.hu, http://www.titralo.hu, Bemutatkozás, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: PH-MÉRŐ, továbbiak: ADAGOLÓ, DISZPENZER, AUTOMATA BÜRETTA, DOZIMAT >> Teljes lista(18 termék)
Forgalmazott gyártók: Bante; CLEAN; CLEAN L’EAU; CRISON; DKK-TOA; ELECTRO-CHEMICAL DEVICES (ECD); EMCEE; EUTECH; GR SCIENTIFIC; HAMILTON; KUNTZE; MANTECH; Metrohm; Oakton; QUANTEK; Radelkis; Reagecon; RUOSULL; SI Analitics; Thermo Orion; VAN LONDON PHOENIX; XS INSTRUMENTS
A pH érték definíciója

pH a latin „pondus hydrogenii” kifejezés rövídítése (pondus= nyomás, hydrogenium = hidrogén). Ez a hidrogénionok adott anyagban kifejtett aktivitásának mértékegysége. Az aktivitás az anyag savas, semleges,vagy lúgos jellegétõl függ.

A pH mérők müködése, a pH mérés

A vizes oldatok pH-ját kolorimetriás vagy potenciometriás méréssel lehet meghatározni.
A kolorimetriás módszernél néhány csepp indikátort tartalmazó vizsgálandó oldat színét hasonlítjuk össze egy ismert pH-jú, ugyanazt az indikátort tartalmazó pufferoldat színével. Az megfelelő indikátor kiválasztásához szükséges ismerni az oldat közelítő pH-ját, amelyről előzetesen univerzál indikátor segítségével tájékozódhatunk. Kolorimetriás módszerrel a színtelen oldatok pH-ját ~0,1 pH-egység pontossággal lehet meghatározni.
A pH legpontosabb meghatározása potenciometriásmódszerrel történik. A potenciometria az elektrolitoldatbamerülő elektród felületén kialakuló potenciál mérésén alapuló elektroanalitikai módszer. Mivel egy elektród potenciálját mindig csak egy másik elektródhoz viszonyítva lehet meghatározni, a közöttük kialakuló feszültségkülönbség mérésével, ezért a mérő-elektródot egy referenciaelektróddal galvánelemmé kapcsolják össze.
A pH meghatározására mérőelektródként üvegelektródot alkalmaznak, referenciaelektródnak másodfajú elektródokat használnak. A galvánelem elektromotoros erejéből a pH kiszámítható, illetve a pH mérésére szolgáló készülékek mindjárt pH egységekben jelzik a mérési eredményt. Ennek érzékenysége elérheti 0,001 pH-egységet.
A pH-érzékeny üvegelektród különleges összetételű, nagy elektromos vezetőképességű és kis olvadáspontú üvegből készített membrán. Az üvegmembrán erősebb falú üvegcsőre van forrasztva. Az elektród belsejében nagy kapacitású, 6-7 pH-jú pufferoldat van, amelybe kivezetőként ezüst/ezüst-klorid elektród merül. Az elektród lényegében egy vékonyfalú üveggömb (membrán), amely vizes oldattal érintkezve vizet vesz fel, több molekula vastagságú rétegben megduzzad, és az oldat H+-jaival ioncsere-egyensúlyt alakít ki. A membránon kialakuló potenciált a két oldalon lév H+-koncentrációk aránya határozza meg. Az üveggömb belsejében a pufferoldat révén állandó a [H+], így az elektródpotenciál egyedül a küls H+-koncentrációtól, azaz az oldat pH-jától fog függeni. Ha az elektródot különböző pH-jú oldatokba mártjuk, az üveg felszínén kialakuló potenciál tág pH-intervallumban lineárisan változik a pH-val.
Az üvegelektród potenciálját a NERNST-egyenlet alapján számíthatjuk:
E = (RT / F) ln [H3O+]
25 °C-on és lg-t használva: E = 0,0591 pH
Erősen lúgos közegben az üvegelektródok a ténylegesnél kisebb pH-értéket mérnek (alkálihiba). Általános használatuk a pH = 0 - 13 pH-intervallumra terjed ki. Az üvegelektród bármilyen összetétel vizes oldatban használható. Maximális mérési pontossága pufferolt oldatokban 0,001 pH-egység. A mindennapi gyakorlatban pufferolt oldatban 0,01 pH-, nem pufferolt oldatokban 0,05 pH-egység.
Az összehasonlító vagy vonatkozási elektródok olyan elektródok, amelyek potenciálja állandó, és jól ismert. Általában másodfajú elektródokat használunk ilyen célra. A gyakorlatban legelterjedtebb a kalomel- (Hg/Hg2Cl2) és az ezüst/ezüst-klorid elektród.
Az ezüst/ezüst-klorid-elektród klorid-ionokat tartalmazó oldatba merülő ezüstszál, amelyre ezüst-kloridot választottunk le.
A potenciálmegszabó elektródfolyamat:
AgCl ¯ + e– ® Ag ¯ + Cl–
így az elektródpotenciál a klorid-ion függvénye lesz:
E = E °1 - (RT / F) ln [Cl–] E °1 = E ° + (RT / F) ln LAgCl (LAgCl : az ezüst-klorid oldhatósági szorzata)
Napjainkban általánosan használunk un. kombinált elektródot, amely egybeépítve tartalmazza a mérő és az összehasonlító elektródot is (az üvegelektróddal össze van építve a referenciaelektród). Ekkor az elektród szára duplafalu üvegcső, amelyben az összehasonlító elektród (szintén Ag/AgCl) a külső térrészben található. Ezt az oldatteret AgCl-dal telített, 1,0 mol/dm3 koncentrációjú KCl-oldattal rendszeresen fel kell tölteni, mert egy kicsiny kerámiaszűrőn keresztül érintkezik a mérendő oldattal, és mennyisége folyamatosan csökken.
Az üvegelektródok helyes működéséhez a membránrésznek duzzadt állapotban kell lenni. Ezt az első használatbavételkor savas (0,1 mol/dm3 HCl) aktiválással (kondicionálással) érjük el, majd desztillált vízben való tárolással tartjuk fent. Az üvegelektródot védeni kell a mechanikai sérülésekt l, mert könnyen keletkezik rajtuk hajszálrepedés, ami a pontos mérést lehetetlenné teszi. Az üvegmembrán használat nélkül - szárazon, vagy desztillált vízben történő tárolás esetén - is kb. egy év alatt elöregszik, minősége romlik.
A pH meghatározására legtöbbször a közvetlen koncentrációmérés, direkt potenciometria, módszerét használjuk. Ekkor az oldat pH-ja és a mért potenciákülönbség linearitását előzetesen két pontosan ismert pH-jú pufferoldat segítségével állítjuk be (a pH-mérő illesztése). A módszer igen gyors meghatározást tesz lehetővé, azonban ügyelni kell a pontosságra, mert kis mennyiségű hígítóvíz is hibát okoz.
A pH ezzel az eljárással 0,01 egység pontossággal határozható meg.
A méréseink pontosságát növeli, ha a vizsgálandó oldatunk koncentrációja lehetőség szerint a két kalibráló oldat koncentrációja közé esik. Az illesztést célszerű gyárilag garantált koncentrációjú, illetve pH-jú oldatokkal végezni. Ezek standard- és puffer-oldatok, illetve puffer-tabletták és - tasakok formájában kerülnek forgalomba.Google
 
 GlobalFocus
 Eurocircuit

Copyright Műszeroldal Kft.