Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

PLC, PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLŐ

Contireg Kft. Dunaharaszti, 2330, Kölcsey F. u. 53
Tel: 06/24/516-340, Fax: 06/24/491-826, http://www.contireg.hu, email E-mail
Fejlesztett termékek: PLC, PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLŐ, továbbiak: AUTOMATIZÁLÁSI ELEM, AUTOMATIZÁLÁS TECHNIKAI ELEM; FOLYAMATSZABÁLYOZÓ, SZABÁLYZÓ; MÉRÉSTECHNIKAI EGYSÉG; SZERVOHAJTÁS
Controrg Kft. Veszprém, 8200, Pajta u. 14.
Tel: 06/88/424-075, Fax: 06/88/425-601, http://www.controrg.hu, email E-mail, E-mail 2, E-mail 3
Forgalmazott termékek: PLC, PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLŐ >> Teljes lista(16 termék)
Forgalmazott gyártók: Ametek LAND; BECKHOFF; Beijer; DET-TRONICS; ENRAF; GE Analytical; HIMA; MEDC; MOORE Industries; MTL Group; Process Sensors
A PLC -kről

A PLC vagy programozható logikai vezérlő (Programmable Logic Controller) olyan mikroszámítógép, amelyet ipari folyamatirányításra használnak. Ezeket a vezérlőket eleve ipari célokra építik, és ennek megfelelően könnyen programozhatók egyes feladatokhoz, és megbízhatóan müködnek az elekromosan „zajos” és más szempontból is szélsőséges ipari környezetben.
Az első számítógépek túlságosan nagyok és drágák voltak ahhoz, hogy ipari irányítási célokra használhatók legyenek. Nem is ipari körülmények közé tervezték azokat, a por vagy a nagy páratartalom tönkretette volna őket.

PLC alkalmazások
A PLC-k elsősorban kisebb adatmennyiséggel működő ipari folyamatok irányításában állják meg a helyüket, ahol nem kell egyszerre nagy mennyiségű számítást végezni. Az igazán gyors és nagy mennyiségű számításokhoz már számítógépeket alkalmaznak.

A PLC-k fajtái
Két alapvető típust különböztetünk meg, a kompakt és a moduláris rendszereket. A kompakt PLC-ket kisebb feladatok elvégzésére használják, például közlekedési lámpákat vezérelnek, vagy egyéb kisebb folyamatokat szabályoznak.
A moduláris PLC-k már szélesebb körben terjedtek el, mivel bővíthetők, skálázhatók, igény szerint alakíthatók.

Kompakt
A kompakt PLC-k egy egységben tartalmazzák az összes szerkezeti elemet, vagyis a tápegységet, a CPU-t, az összes ki- és bemenetet. Ezeket sokszor különféle feszültségekre előre skálázott formában lehet kapni.

Moduláris
A moduláris PLC-k előre elkészített modulokból építhetők fel. Igy a PLC-ket saját igényeinknek megfelelően építhetjük ki, és így olyan feladatokat is elláthatnak, amelyeket kompakt vezérlőkkel nehéz lenne megvalósítani. Ezeket a rendszereket könnyebb skálázni, bővíteni.
A PLC-k felépítése

A PLC-k a következő alapvető elemekből épülnek fel: CPU, tápegység, I/O egységek, kommunikációs egységek, egyéb alkotóelemek. Ezek összeköttetését a PLC busz biztosítja.

A CPU modul
A PLC központi egysége, amely a logikai számításokat végzi és az utasításokat végrehajtja. Futtatja a memóriájában elraktározott programot, és vezérli a többi alkotóelemet. Általában található rajta valmilyen kommunikációs port, amely a többek között számítógépes programozást, kijelzők, terminálok csatlakoztatását teszi lehetővé. Ez legtöbb esetben RS-232, RS-422, RJ45, esetleg valamilyen saját interfész. Az egység tartalmaz még egy RAM vagy EPROM memóriát is, amely a programot tárolja.
A nagyobb központi egységek tartalmaznak még egy rádióvevő egységet is, amely a gyártó adójára van hangolva. Ez az adó a mindenkori pontos időt sugározza, és nagyban megkönnyíti az egymástól nagy távolságban levő PLC-k szinkronizálását.

Tápegység
Ez a modul szolgáltatja a PLC moduljainak az áramellátást. A RAM memóriát tartalmazó CPU-khoz általában akkut is tartalmazó tápegységeket választanak, hogy a program áramszünet esetén se vesszen el.

I/O egységek
A PLC-k térhódítása annak is köszönhető, hogy ki- és bemeneteik az iparban általában használatos jelszintekhez vannak illesztve. Tehát nagyobb teljesítménnyel is terhelhetőek, és csak a legritkább esetben 5V-os feszültséget adnak le. Általában a ki/bemeneti feszültségek 24V és 220V között változnak.
I/O egységek skálázzák, alakítják a bemenő jeleket a CPU számára elfogadhatóvá, a kimenő jeleket pedig ezek alakítják vissza az ipari feszültségekhez. Lehetnek digitális vagy analóg I/O egységek. A digitális egységek kimeneteire vagy kapcsol áramot, vagy nem. Ez történhet relékkel, vagy félvezetőkkel. A relék előnye a félvezetős megoldással szemben, hogy nagy áramok kapcsolásához is olcsó megoldást nyújtanak, hátrányuk, hogy nem túl gyorsak. A legnagyobb relékkel elérhető kapcsolási frekvencia 10 Hz körül mozog. Ezzel szemben a félvezetős megoldások kapcsolási frekvenciája akár 100 Hz fölé is mehet, viszont ha ezekkel nagy feszültségeket szeretnénk kapcsolni, azt már csak eléggé drágán tehetjük meg.
A digitális egységek ki/bemenetein általában 24, 48, 60, 220 V feszültség szokott lenni. Vannak olyan egységek is, amelyek képesek váltakozó áramot is fogadni vagy leadni.
Az analóg I/O egységekben A/D és D/A konverterek vannak. Ezek a bejövő feszültségeket digitális jelekké, vagy a digitális jeleket analóggá alakítják.

Kommunikációs egységek
Ezek biztosítják a kommunikációt további PLC-kkel, vagy terminálokkal, PC-kkel. A PLC-k és a számítógépek összekötésére az egyik szabvány a DeviceNet, ami szerint minden PC-t és PLC-t egy ethernethez hasonló sínre tesznek, majd ezezk így tudnak egymással kommunikálni. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy a PLC-k programozása és a beavatkozás sokkal egyszerűbbé válik, és az összeköttetés költségei is csökkennek. Néhány PLC csatlakoztatható az Internetre is, így a programozó akár otthonról is rá tudja tölteni a kívánt programokat, vagy nagy távolságokra levő PLC-k is tudnak egymással kommunikálni külön kommunikációs vonal lefektetése nélkül is.

Programozás
A PLC-k programozására számos módszer létezik, ezek nagyon hasonlítanak egymáshoz. A legegyszerűbb módszer, amit általában kompakt PLC-ken alkalmaznak, hogy a PLC-n található gombok és kijelző segítségével egyszerű programokat vihetünk be minden egyéb külső eszköz nélkül. Ez a megoldás remekül működik kisebb programoknál, ám nagyobb feladatok programozásához nem alkalmas. A moduláris PLC-ket általában nem látják el külön kezelőszervekkel, hanem a programot PC-n fejlesztik, majd áttöltik a PLC-re. Ezek a programok általában képesek valamilyen szinten szimulálni a PLC működését, így a programok már a PC-n tesztelhetők.
Szöveges / utasításlistás megjelenités
A szöveges megjelenítési mód hasonlít a hagyományos PC-s programnyelvekre leginkább. Ez azonban nem annyira áttekinthető, mint a grafikus módok. A lényege, hogy különböző a gép által érthető „mondatokkal” adjuk meg, hogy mit is csináljon majd a PLC. Ezeket a mondatokat a fordítóprogram lefordítja a PLC számára érthető programnyelvre, majd áttölthetjük azt a PLC programtárába.
Létradiagram
Ez a másik alapvető grafikus programozási módszer, amely az információtechnológiában járatos emberek számára nyújt könnyű áttekinthetőséget. Itt egy sínre illeszthetünk bizonyos feltételekhez kötött utasításokat. A PLC minden időpontban megvizsgálja, hogy mely feltételek teljesülnek, és az azokhoz tartozó utasításokat elkezdi végrehajtani.
Google
 
 GlobalFocus
 Eurocircuit

Copyright Műszeroldal Kft.